備えあれば患いなし/ Well prepared means no worries

ナスタチウム(キンレンカ)/ Nasturitium 

牛窓オリーブ/ Olive in Ushimado

■野草の勉強会に行ってみた

日本の食糧に対する危機については、現状消費材や食べ物の物価が徐々に上がっているものの、スーパーや食料品店、ネットスーパーなどでも、食料は品数豊富に十分に並んでいるのですが、果たして実際のところは、どうなのだろう?と考えています。

 

事実、今年はウクライナ危機が勃発し、小麦を初め穀物原油、化学肥料の原料価格の高騰が増し、日本を取り巻く、世界の不測の事態を想定して、食料やその生産資材の調達への不安視や警鐘を伝える報道や人々がいます。今日は、深くは掘り下げませんが、現在、私の中では、もっとも気掛かりなテーマの一つです。

 

先日、世間でも徐々に増えている「ビーガン・レストラン」で、野草の勉強会があったので、行ってみました。野草と言うと、歩道や原っぱに生えている、雑草などを思い浮かべますが、昔から日本人が口にしている、筍(たけのこ)、ミョウガ、土筆(つくし)、ウド、コンニャク、よもぎ、ふき、ふきのとう、セリ、蕨(わらび)などや、新年にいただく七草粥の七草(セリ、ナズナゴギョウハコベラホトケノザスズナスズシロなど)も、野草に入ると言うことです。

 

私は、幼少の頃から祖父母も交え、家族でも、蕨、筍、ふきや松茸を、山に採取しに行くのが楽しみだったのを覚えています。今でも、こうした野草を店舗で見付けるとつい購入して料理することがあり、私の意識の中には、意外と馴染みのある野草が沢山あることに気づきました。

 

今回は、お店の方やボランティアの方々が、近所で収穫された野草で作ったお寿司を頂きました。初めは、物足りなさがあるかと想像していましたが、野草にもご飯にも、しっかりとした味付けがされていて、意外にも満腹感もあり美味しかったです。また、オーナーの方が徳島県・剣山のご出身で、今でも土地の方々は、野草を積極的に普段の献立としているとの事で、今回のイベントのために、現地で色々なレシピを教えて頂いたそうです。

 

もしかしたら、いざと言う時には、こうした食用の野草と、食用でない野草の見分けが付き、どこへ行ったらこうした野草が手に入るのか、分かっていると助かる事もあると思いました。これから、比較的育てやすい野菜などは、自力で作れるように、野草を自分で入手し、その料理方法なども身に着けていると損はなく、より豊かな食生活が送れるのでは?と感じました。 調べてみると、野草を初めとする地球上の植物は、ほとんどのものに、高いビタミンやミネラルの栄養素が含まれており、昔から、雑草は強いと言われますが、生命力あふれる野草を日常の生活に取り入れてみるのも良いかもしれません。ちなみに実家の庭は、手入れを余りせずにいたら、ドクダミの園になっていて、ほかの雑草より強く、他をも凌駕してしまいました。いずれこのドクダミを活用していきたいと思います。 

野草のお寿司/ Herb Sushi   

AIN SOPH. soar IKEBUKURO/ Vegan Restaurant

■エディブルフラワー(=Edible Flower)とは?

ページトップの植物は、エディブルフラワー(=Edible Flower)と言い、食べられる花です。 ナスタチウム(キンレンカ)で今年の春、自宅のプランターで育てました。実は、フランス料理などに応用されている花、実、葉も食べる事が出来るのですが、私は、なかなかレシピが思いつかず、黄色とオレンジの花が好きで鑑賞をしていました。どうも、花はわずかにスパイスの香りがして、味は、爽やかな辛味と甘さがするそうで、ビタミンAが豊富で、ビタミンCもレモンに劣らないほど含まれているらしく健康にも良いとのことです。

 日本で身近な所では、菜の花やふきのとう、食用菊、シソの花は古くから食べられてたのですが、スイセンアジサイ・カラー・キキョウ・アネモネなどは、人体に有害な花でもあるので、気を付けないといけないようです。

 

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Well prepared means no worries

Nowadays, there are some issues concerning food crisis in Japan since the prices of consumer goods and food are gradually rising. However it seems there are a plenty of food items in supermarkets, grocery stores and online supermarkets. I wonder what the real facts are.

 

In fact, the Ukraine crisis broke out this year and the price of raw materials such as wheat, grain, crude oil, and chemical fertilizers increased, and assuming unpredicted circumstances surrounding Japan. There are reports and people who state anxiety the procurement of food and its production materials has become difficult. I won't deliver deeply into it today, but it's one of the most worrying themes for me now. The other day, I went to a study session on herb “wild grass” at a "vegan restaurant" that is gradually increasing in the world. When we think of herb= “wild grasses”, we think of weeds that grow on sidewalks and fields. But Japanese have been used having about bamboo shoots, myoga ginger, horsetail, udo, konnyaku, mugwort, butterbur, parsley, bracken and etc. Moreover, the nanakusa=Seven kinds of herbs (seri, shepherd's purse, gogyou, chickweed, hotokenoza, suzuna, suzushiro, etc.) of nanakusa-gayu (seven herb porridge) eaten in the New Year are also included in herbs=wild grasses in Japan.

 

I remember I used to enjoy going to the mountains to collect bracken, bamboo shoots, butterburs and matsutake mushrooms with my grandparents and my family. Even now, when I find these kinds of herbs=wild plants in stores, I sometimes buy them and cook them. This time, shop staff and volunteers cooked “Sushi” with herbs= wild grasses harvested in the neighborhood. At first, I imagined that it would be insufficient of the taste and quantity, but the herbs= wild grass and rice were well seasoned. Surprisingly it was full and delicious. In addition, the owner is from Tsurugi-san of Tokushima Prefecture. I heard that even now, the locals actively use herbs=wild plants in their daily menus.

 

In an emergency, it would be helpful to be able to distinguish between these edible and non-edible wildflowers/wildgrass and to know where to go to get these herbs=wildflowers. From now on, I felt if we can grow vegetables that are relatively easy to grow by ourselves, we can get our own herbs=wild plants and learn how to cook them, so we can have a richer diet. Also, I found that most of the plants on earth, including herbs= wild grasses and wildfowers, contain nutrients such as high vitamins and minerals. So, it may be a good idea to unite it into our food for healthier life in the future.